Asiakaspalvelu: 044 493 8553

Television asennus seinään – lue ammattilaisen vinkit

Television asennus seinään – lue ammattilaisen vinkit

Televisio näyttää kauniimmalta seinässä. Tähän lopputulokseen tulee yhä useampi – sinäkin, koska luet tätä. Tässä ammattiasentajan vinkit television seinäasennukseen!
Takaisin blogiin

1. Mikä on sopiva korkeus television seinäasennukselle?

Tätä asiakkaamme kysyvät asentajiltamme lähes aina. Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta tässä tärkeimmät pointit korkeuden määrittämiseksi.

TV:tä ei asenneta yhtä korkealle kuin taulut. Ihanteellinen taulujen korkeus määräytyy seisovan ihmisen silmien korkeuden mukaan, TV:n korkeus taas istuvan ihmisen.

Televisio ei saa olla liian ylhäällä, jotta sitä ei joudu katselemaan yläviistoon. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun katseluetäisyys on pieni.

Jos ajattelet markkinoilla olevia TV-tasoja, huomaat, että niiden päällä jalustalla seistessään TV:n alareuna on yllättävän alhaalla, usein vain 50-60 cm korkeudella lattiasta. Tämä ei ole sattumaa: TV-tasot tehdään mataliksi, jotta katselu sohvalla istuttaessa olisi miellyttävää.

Ergonomian kannalta ihanteellinen tilanne on, että TV-ruudun keskikohta on katsojan silmien korkeudella.

Lasketaanpa:

Tavanomaisella sohvalla, jonka istuinkorkeus on n. 45 cm, istuvan keskimittaisen aikuisen silmät ovat n. 100 cm korkeudella.

Esimerkiksi 65-tuumaisen televisioruudun korkeus on n. 84 cm. Optimaalinen TV-ruudun alareunan korkeus olisi tällöin siis 100 - (84/2) = 58 cm.

Alla olevassa taulukossa on vastaavasti laskettu asennuskorkeus jokaiselle tuumakoolle! ↓

Pienenettävä sisältö

Eri kokoisten televisioiden seinäasennuskorkeus

Television koko Ruudun korkeus Alareunan korkeus
32" 43 cm 78,5 cm
40" 52 cm 74 cm
42" 54 cm 73 cm
43" 56 cm 72 cm
48" 62 cm 69 cm
50" 65 cm 67,5 cm
55" 71 cm 64,5 cm
60" 78 cm 61 cm
65" 84 cm 58 cm
70" 91 cm 54,5 cm
75" 96 cm 52 cm
77" 99 cm 50,5 cm
83" 106 cm 47 cm
85" 109 cm 45,5 cm
86" 110 cm 45 cm
88" 112 cm 44 cm
97" 123 cm 38,5 cm
98" 125 cm 37,5 cm
100" 129 cm 35,5 cm

 

Miten korkeus on laskettu? 

Tässä taulukossa on haettu katseluergonomian kannalta optimaalista korkeutta, jossa televisioruudun keskikohta on täsmälleen katsojan silmien korkeudella.

Tavanomaisella sohvalla (istuinkorkeus n. 45 cm), istuvan keskimittaisen aikuisen silmät ovat n. 100 cm korkeudella.

Esimerkiksi 65-tuumaisen televisioruudun korkeus on n. 84 cm. Optimaalinen TV-ruudun alareunan korkeus olisi tällöin siis 100 - (84/2) = 58 cm.

Huomaa

Mikäli sinusta tuntuu, että TV näyttää paremmalta hieman korkeammalla kuin taulukossa, voi sen hyvin asentaa vaikkapa 10 cm korkeammallekin. Ergonomian kannalta n. 10 cm muutos ei ole vielä yleensä oleellinen. 

2. Millaiseen seinään television voi asentaa?

Voiko TV:n asentaa betoniseinään?

Voi. Jämäkkä betoniseinä on aina varma paikka television kiinnittämiseen.

Voiko TV:n asentaa tiiliseinään?

Voi. Rapattu tai rappaamaton tiiliseinä käy myös hyvin television kiinnittämiseen. 

Voiko TV:n asentaa kipsilevyseinään?

Voi, tietyin ehdoin. Lue lisää television kiinnittämisestä kipsilevyseinään erillisestä artikkelistamme.

Voiko TV:n asentaa puuseinään?

Voi. Hirsiseinä, puupaneeli ja lastulevy käyvät hyvin television kiinnittämiseen. Paneeli- tai lastulevyseinässä kiinnitys on usein tehtävä rungon/koolauksen kohdalle, jos kiinnike on tyypiltään kääntyvä.

Voiko TV:n asentaa luginomassaseinään*?

Kevyen television yleensä voi, jos tietää mitä tekee. Kiinnikeen tulee olla muodoltaan litteä = painopiste lähellä seinää. Luginomassa-väliseinät ovat tyypillisesti erittäin ohuita, usein vain 70 mm paksuja ja niiden materiaali on murenevaa: liian syvälle poraaminen voi aiheuttaa lohkeamia seinän toisella puolella. Varrellisten seinäkiinnikkeiden asentaminen luginomassaseinään ei ole hyvä idea.

* Käytetty 1920-40 -luvun kerrostaloissa, kutsutaan myös nimellä kananpaskaseinä

3. Mistä tiedän, mitä materiaalia seinäni on?

Koputtele ja paina

Seinämateriaali on helppo tunnistaa koputtelemalla seinää rystysellä. Mikäli seinästä kuuluu ontto, kopiseva ääni, seinä on todennäköisesti kipsilevyä. Tämän voi varmistaa painamalla kämmenellä seinän keskeltä. Kipsilevyseinä antaa painamalla hieman periksi ja siitä voi painaessa kuulua pientä natinaa. 

Mikäli koputtaessa tuntuu kuin koputtaisi kiveä, eikä seinä anna painaessa milliäkään periksi tai pidä minkäänlaista ääntä, on seinä todennäköisesti betonia tai tiiltä. Sillä, onko materiaali betonia vai tiiltä, ei ole lopulta asennuksen kannalta juurikaan merkitystä, asennus tehdään molempiin materiaaleihin käytännössä samalla tavalla. 

Mitä seinän toisella puolella on?

Jos seinän toisella puolella on toinen huone samassa asunnossa, eli seinä on väliseinä, on seinä useimmiten kipsilevyä. Seinän paksuus kertoo paljon, kipsilevyrakenteinen välisenä on yleensä vain n. 10 cm paksu. 

Jos seinän toisella puolella on toinen asunto tai se on rakennuksen ulkoseinä, on seinä lähes aina betonia tai tiiltä. Poikkeuksena puurakenteiset omakoti- ja paritalot, joissa nämäkin ovat yleensä puurunkoisia kipsilevyseiniä. 

4. Voinko asentaa television seinään itse?

Ilman muuta! Ota kuitenkin huomioon seuraavat seikat.

  • Betoniseinään poraamiseen tarvitaan oikeat työkalut: poravasara ja laadukas kiviterä.

Huom. Poravasara on eri asia kuin iskuporakone.

Iskuporakoneessa poraaja tuottaa iskun käytönnössä lihasvoimalla, painamalla poraa lujasti seinää vasten. Tämän takia betoniin poraaminen on sillä vaivalloista ja kovaa hommaa. Iskuporakoneella sitkeä poraaja saa tehtyä kovaan betoniseinään 5 mm reikiä välttävästi – suurempien reikien teko ei tahdo juuri onnistua. Tiileen, harkkoon tai kevytbetoniin iskuporakone sopii huomattavasti paremmin.

Poravasarassa on sen sijaan sisäänrakennettu iskumekanismi eli kone tuottaa iskun itse. Poravasaran isku on huomattavasti voimakkaampi kuin iskuporakoneella. Sillä myös isompien reikien teko betoniin on helppoa ja vaivatonta. Poravasarasta ei lähde myöskään läheskään yhtä epämiellyttävä ääni kuin iskuporakoneesta.

  • Kipsilevyseinään reiän saa tehtyä vaivattomasti. Jos käärit itse hihat, ota huomioon, että television seinäkiinnikkeissä tulee lähes poikkeuksetta mukana vain betoniseinään soveltuvat proput, eivätkä ne sovellu kipsilevyyn. Kipsilevyyn tarvitset siis erilaiset kipsilevyankkurit, lisätietoja saat rautakaupasta. Fixonomilta tilatessasi sinun ei tarvitse tästä asiasta stressata, vaihdamme kipsilevyyn oikeanlaiset kiinnitystarvikkeet.
  • Lue lisää television kiinnittämisestä kipsilevyyn erillisestä artikkelistamme.
  • Mikäli haluat television suoraan, tarvitset erillisen vatupassin. Joissakin kiinnikemalleissa on tehtaalla kiinnikkeeseen valettu vatupassi, mutta kokemuksemme mukaan ne on lähes aina valettu tehtaalla vinoon – älä siis luota niihin.
  • Huomaa, että seinän sisällä voi olla sähköjohtoja tai vesiputkia, joihin poraaminen tai ruuvaaminen voi aiheuttaa vakaviakin vahinkoja. Varmista, että et osu näihin. Suosittelemme rakenneilmaisimen käyttöä.

5. Mitä jos seinän sisällä on johtoja tai putkia?

Niin kipsilevy- kuin muidenkin seinien sisällä kulkee usein sähkö- tai vesijohtoja ja muuta tekniikkaa, johon poraaminen tai ruuvaaminen voi aiheuttaa mittaviakin vahinkoja. Niiden paikat voidaan selvittää ennen kiinnittämistä tutkimalla rakenneilmaisimella, mittaamalla ja päättelemällä.

Mikäli on aihetta epäillä että kiinnityskohdassa on jokin este, ei kiinnitystä voida siihen kohtaan tehdä vaan on etsittävä turvallinen kohta. 

Tilatessasi palvelun Fixonomilta saat turvaksesi vastuuvakuutuksen, joka kattaa vahingot, jos asennuksen aikana kaikesta huolimatta jotakin sattuisi. 

6. Mitä jos seinän sisällä on liukuovi? 

Väliseinän sisään avautuvat, rakennusvaiheessa integroidut liukuovet ovat nykyisin kohtalaisen yleisiä. Tällaisen liukuovimoduulin kohdalle televisiota ei voida turvallisesti asentaa. Turvallisen kiinnityksen kannalta riittävän pitkä kiinnitysruuvi osuisi liukuoveen sen liukuessa seinän sisälle. Kyseisen seinän vapaalle osuudelle, jonka sisään liukuovi ei siis yllä, TV voidaan asentaa. Myös jos liukuovi on jälkiasennettu kokonaan väliseinän toiselle puolelle (ei seinän sisälle), ei asennukselle ole estettä. 

7. Miten valitsen sopivan seinätelineen?

Television seinäkiinnikkeitä on olemassa kolmea eri tyyppiä: kiinteät, kallistuvat ja kääntyvät.

Alla lyhyesti, milloin minkäkin tyyppinen kiinnike kannattaa valita:

1. Kiinteä seinäkiinnike on paras valinta, jos haluat TV:n mahdollisimman lähelle seinää ja pystyt asentamaan sen ihanteelliseen katselukohtaan ja -korkeuteen.

2. Kallistuva seinäkiinnike on paras valinta, jos pystyt asentamaan television sivuttaissuunnassa oikeaan kohtaan, mutta TV asennetaan syystä tai toisesta normaalia katselukorkeutta ylemmäksi.

3. Kääntyvä seinäkiinnike on sopivin silloin, kun TV:tä ei katsota kohtisuoraa television kohdalta, vaan hieman sivusta. Huomioi kuitenkin, että kääntyvää kiinnikettä ei voi asentaa ihan mihin tahansa.

Lue lisää eri kiinnikketyypeistä Fixonomin TV-kiinnikkeen valintaoppaasta.

8. Mitä huomioitavaa on johtojen kytkennässä?

Huomaa, että monissa TV-kiinnikemalleissa TV:n irrottaminen kiinnikkeestä jälkeenpäin voi olla hieman vaivalloista – siksi kaikki television taakse tehtävät kytkennät on hyvä suunnitella ja tehdä valmiiksi ennen kuin TV kiinnitetään telineeseen.

Joissakin kiinnikemalleissa on pikavapautusmekanismi (yleensä vapautusnarut), joiden ansiosta TV on helppo irrottaa ja kiinnittää takaisin telineeseen ilman työkaluja.

Nykyisin yleistyy kovaa vauhtia televisiot, joissa itse kuvaruutuun tulee kiinni vain yksi johto, joka sitten kytketään erilliseen kytkentäboksiin TV:n ulkopuolella. Tällaisissa malleissa lisälaitteiden kytkennät, kuten HDMI-, Ethernet- ym. kaapelit tehdään vaivattomasti kytkentäboksiin, joka voidaan sijoittaa piiloon TV-tasoon.

Tilaa koko paketti alta!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

"Ajan sopiminen helppoa, saapui ajallaan ja asennus sujui mutkattomasti. Paikka johon laitettiin ei helpoimmasta päästä mutta homma suoritettiin todella siististi. Asentaja konsultoi vielä sopivasta korkeudesta ja olen lopputulokseen todella tyytyväinen. Suosittelen lämpimästi !"

Teemu Hulkkonen

  • ✅ Lyhyt toimitusaika

    Keskimääräinen toimitusaikamme on alle 3 päivää. Voit varmistaa saatavuuden helposti esim. chatissa tai soittamalla!

  • ✅ Aikataulutakuu

    Jos asentajamme myöhästyy, saat 25% asennuksen hinnasta takaisin! 

    Lue lisää 
  • ✅ Kotitalousvähennys

    Useista palveluistamme voi hakea kotitalousvähennystä. Muista hyödyntää sinulle kuuluvat verovähennykset!

    Lue lisää 
1 / 3

Ota yhteyttä