kiuaskivet

Kiuaskivien vaihto

Saunan kiuaskivien vaihto jää helposti tekemättä, koska se on työlästä ja tarkkaa hommaa, kivet painavat paljon ja vanhatkin pitäisi hävittää. 

Miksi kiuaskivet tulee vaihtaa?

Ensinnäkin, kiuaskivet vaihtamalla säästät sähkölaskussa! Tai, jos kyseessä on puukiuas, säästät polttopuissa. Joka tapauksessa, kiuaskivet menettävät ajan myötä lämpötehonsa, mikä huonontaa niiden hyötysuhdetta merkittävästi. Vanhat ja tehottomat kiuaskivet lämpenevät hitaasti ja viilenevät nopeasti. Kun kiuaskivet vaihdetaan säännöllisesti, kiukaan energiatehokkuus säilyy korkeana eikä ylimääräistä sähköä tai puuta tarvita saunan lämmittämiseen. 

Lisäksi vanhat kivet haurastuvat, alkavat lohkeilla ja murenevat. Paitsi että se aiheuttaa epämiellyttävää sotkua, kivensirut voivat pahimmillaan jopa vahingoittaa sähkövastuksia. Samalla ne valuvat kiukaan pohjalle ja tukkivat ilmaraot, mikä niin ikään haittaa kiukaan tehokasta lämpenemistä. 

Milloin kiuaskivet tulee vaihtaa?

Kiuaskivien vaihtoväli riippuu siitä, kuinka usein saunaa käytetään ja minkälaiset kiuaskivet kiukaassa on. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kiuaskivet on syytä vaihtaa noin 100 saunomiskerran välein. Jos sauna lämmitetään kahdesti viikossa, tarkoittaa se, että kivet tulisi vaihtaa kerran vuodessa. Liian usein kiviä ei voi vaihtaa! 

Kiuaskivien kunto on helppo tarkistaa kopauttamalla kiviä yhteen. Jos kivet murenevat ja halkeavat, ne ovat ilman muuta vaihtokunnossa. Jos kiukaan alle kertyy muutenkin reilusti kivensiruja ja -pölyä, on kivet syytä vaihtaa. 

Kuinka paljon kiviä tarvitsen?

Kiuaskivien sopiva määrä vaihtelee kiukaan koon mukaan. Pienissä seinään kiinnitettävissä kiukaissa (useimmat huoneistosaunat) oikea määrä on käytännössä aina 20-40 kg. Isommissa, lattialla seisovissa torneissa kivimäärä voi olla jopa yli 100 kg. Oikean määrän voi tarkistaa helposti kiukaan mallin mukaan netistä, tai jos kiukaan käyttöohje on vielä tallessa, sieltä. 

Vaihtaisinko itse vai tilaisinko ammattilaisen?

Kiuaskivien vaihto on helpohko, mutta aikaa vievä ja kohtalaisen fyysinen homma. Uusien kivien ladonta pitää tehdä oikein ja ilmavasti ja vanhat kivet tulee hävittää asianmukaisesti. Jos tiedät, mitä teet, voit aivan hyvin vaihtaa kiuaskivet itsekin, mutta helpointa on tilata työ suoraan netistä! Asiantuntija tekee työn varmasti oikein ja huolehtii myös vanhojen kivien hävittämisestä. 

Katso ajantasaiset hinnat ja osta palvelu suoraan alta!

Takaisin blogiin

Artikkeliin liittyvät tuotteet

1 / 3