Aivan aluksi: Jos asuntosi tai sen käyttövesiputket ovat – sanotaan – alle 30 vuotta vanhat, sinulla ei pitäisi olla mitään syytä olla huolissasi vesikatkon tekemisestä.
Useimmiten sulut pitävät
Pääsääntöisesti kaikki vesikalusteet, kuten hanat, wc-istuimet ja suihkut on kytketty vesijohtoverkkoon siten, että vedentulo niihin voidaan katkaista omalla sulkuventtiilillä, joka sijaitsee vesikalusteen yhteydessä. Näiden laitekohtaisten sulkujen toimiessa oikein esim. hanan, suihkun tai wc-istuimen vaihtaminen uuteen ei vaadi vedentulon katkaisua muualta kuin itse kyseisestä laitteesta. Tämä onkin selvästi yleisin tilanne vesikalusteita vaihdettaessa.
Fixonomin LVI-asennusten lähtökohtana on, että vaihdettavan laitteen sulku pitää – kuten lähes aina pitääkin. Suurin osa asennuksista menee täysin kivuttomasti: käännetään laitteen sulku kiinni, irrotetaan vanha laite, kytketään uusi laite kiinni ja avataan sulku.
Toisinaan vanhoissa taloyhtiöissä voi kuitenkin tulla eteen tilanne, jossa esimerkiksi hanan tai pöntön vaihtaminen edellyttää vedentulon katkaisua myös muilta rapun asukkailta.
Milloin asunnon ulkopuolinen vesikatko joudutaan tekemään?
Jos laitteen yhteydessä oleva sulkuventtiili on kymmeniä vuosia vanha, eikä sitä ole esimerkiksi käännetty koko aikana, se on voinut putken sisäpuolelta juuttua tai murentua osittain tai kokonaan siten, että sitä kääntämällä vedentuloa ei saadakaan laitteesta katkaistua. Jotta laite voidaan irrottaa vesijohtoverkosta, vedentulo pitää katkaista jostakin muualta.
Seuraavaksi pyritään katkaisemaan vedentulo asennuksen ajaksi kyseisen asunnon sisältä. Näin voidaan tehdä, mikäli asunnossa on pitävä huoneistokohtainen sulkuventtiili. Jos asunto on niin vanha, että sen laitekohtaiset sulut eivät pidä, on kuitenkin todennäköistä, että asunnossa ei myöskään ole huoneistokohtaisia sulkuja.
Tällöin joudutaan vedentulo katkaisemaan asennuksen ajaksi asunnon ulkopuolelta. Tällainen sulku koskee vähintään osaa rapun muistakin huoneistoista ja tällaisesta vesikatkosta on tiedotettava, mikäli mahdollista, vähintään vuorokausi etukäteen.
Miten toimitaan, jos sulut eivät pidä?
Jos etukäteen tiedetään, että huoneiston ulkopuolinen vesikatko joudutaan tekemään, voidaan se ennakoida ilmoittamalla naapureille hyvissä ajoin ja tilaamalla huoltoyhtiö avaamaan huoltotilan ovi sovittuna ajankohtana. Tällöin katkos saadaan tehtyä suunnitellusti ja asennus suoritettua jouhevasti.
Jos vesikatkon tarve todetaan vasta paikan päällä, asennus keskeytetään. Tällöin sovitaan vesikatkon ajankohta myöhemmäksi asiakkaan sekä huoltoyhtiön kanssa ja ilmoitetaan samalla tulevasta vesikatkosta naapureille. Asennus suoritetaan loppuun vesikatkon aikana, mahdollisimman pian.
Vesikatkon kustannukset
Huoneiston ulkopuolisen vesikatkon kustannuksia on vaikea arvioida etukäteen: eri huoltoyhtiöt veloittavat huoltotilan oven avaamisesta eri verran eri paikoissa.
Lisäksi tästä voi aiheutua asennustyön suorittajalle ylimääräistä odottelua, tai ylimääräinen käynti asennuspaikalla, ellei vesikatkon tarpeesta tiedetty etukäteen. Tästä syystä aiheutuneet kulut laskutetaan jälkikäteen työn tilaajalta. Raakasti voisi arvioida, että vesikatkon kustannukset liikkuvat yleensä 20-200 € välillä.