Astianpesukonesuola – tarvitseeko sitä käyttää vai ei?

Astianpesukonesuola – tarvitseeko sitä käyttää vai ei?

– Mikä tuo on?

Näin kysyy asiakas lähes varmasti, kun astianpesukoneen asentaja laskee asennuksen päätteeksi koneen mukana tulleen suolasuppilon pöydälle. 

Kun tämä toistui asennus toisensa jälkeen, päätimme lopulta tehdä aiheesta pienimuotoisen valistusvideon (video sivun lopussa).

suolasuppilo

Fixonomi julkaisi videon Tiktokissa, jossa se sai valtavan suosion – yli 200 000 näyttökertaa, 5800 tykkäystä, 1600 tallennusta, 190 kommenttia jne. 

Julkaisimme videon myös Instagramissa. Lisäsimme sen yhteyteen kyselyn: tunsitko suolasuppilon vai et? Saimme yli 600 vastausta, joten melko laajalla otannalla totesimme, että 74% suomalaisista ei tiennyt mikä suolasuppilo on

Iltasanomat uutisoi

Myös Iltasanomat kiinnostui aiheesta. Toimittaja haastatteli Fixonomin asiantuntijaa aiheen tiimoilta ja teki aiheesta artikkelin.

Jälkeen päin Iltasanomien toimittaja kertoi uutisen olleen supersuosittu, todellinen hitti – jopa siinä määrin että päätti tehdä aiheesta myös jatkojutun, teemana: pitääkö suolaa käyttää vai ei. 

Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, johon kukaan ei tunnu osaavan antaa yksiselitteistä vastausta! 

Suomessa on kaikkien lähteiden mukaan lähes kaikkialla pehmeä, eli vähäkalkkinen vesi. Verrattuna esimerkiksi muuhun Eurooppaan siis selvästi pehmeämpi. Koska suola on tarkoitettu veden pehmentämiseen, pehmeän veden alueilla sitä ei lähtökohtaisesti tarvitsisi käyttää. Tiskikoneiden käyttöohjeista löytyy usein myös raja-arvot, joiden sisällä valmistaja suosittelee tai edellyttää suolan käyttöä.

Joillakin alueilla Suomessakin kalkkia on vesijohtovedessä selvästi enemmän kuin toisaalla. Tällaisilla alueilla astioihin ja astianpesukoneen rakenteisiin voi kalkkia kertyä – tällöin suolaa kannattaa käyttää. Oman paikkakunnan vesijohtoveden kovuudesta saa tietoa vesilaitoksen nettisivuilta, googlettamalla esim. "Veden kovuus Vantaa". 

Oma nyrkkisääntömme on: käytä tarpeeseen. Jos pesutulos ilman suolaa ei ole hyvä, kokeile lisätä suolaa. 

Yhteenvetona voidaan todeta: astianpesukonesuolan käytöstä ei ole ainakaan haittaa, kunhan käytät juuri apk-suolaa. Jos itse koneeseen tai astioihin kertyy kalkkia, käytä suolaa! Jos ei kerry, eikä pesutuloksessa ole moitteita, niin suolan voinee jättää kaupan hyllylle. 

Ainoaksi kysymykseksi jääkin: Jos suolaa ei tarvitse juuri missään käyttää, miksi sitä sitten myydään lähes jokaisessa kaupassa?

Takaisin blogiin

Artikkeliin liittyvät tuotteet

1 / 10