Hajulukkojen puhdistus

Hajulukkojen puhdistus

Hajulukkojen puhdistus ei taida olla kenenkään suosikkijuttuja. Se on kuitenkin aina välillä tehtävä, jotta viemärit vetävät ja hajut pysyvät poissa. Kokosimme tähän artikkeliin hieman tietoa hajulukoista ja niiden puhdistuksesta.

Alla kuva asiakkaan keittiön lavuaariin liittyvästä putkesta ennen puhdistusta. 

Mikä on hajulukko?

Hajulukko on putkistossa lavuaarin ja varsinaisen viemäriputken välissä sijaitseva osa, jonka tehtävänä on pitää viemärin haju poissa huoneistosta. Sen toiminta perustuu rakenteeseen, jossa putken mutkaan tai hajulukon kuppiin jää aina vettä, joka ei huuhtoudu viemäriin. Tämä pieni vesimäärä muodostaa hajut blokkaavan "pidäkkeen" altaan ja varsinaisen viemärin välille ja estää näin hajuja kulkeutumasta asuntoon. Hajulukosta käytetään siksi myös nimitystä vesilukko.

Miksi hajulukot pitää puhdistaa?

Hajulukkojen puhdistus on osa kodin perushuoltoa ja ne on puhdistettava säännöllisesti. Hiukset, ruoantähteet ja rasva tukkivat aika-ajoin hajulukot ja niiden toiminta heikkenee. Mikäli hajulukkoja ei puhdisteta, ne tukkeutuvat pikkuhiljaa ja lopulta viemäri ei enää vedä samaa tahtia kuin hanasta tulee vettä. Tällöin allas alkaa tulvia, mikä on paitsi iljettävää, myös altistaa pahimmillaan vesivahingolle. Lisäksi puhdistamaton hajulukko voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja.

Milloin hajulukot tulee puhdistaa?

Hajulukkoja ei voi puhdistaa liian usein. Puhdistustarve riippuu paljon käyttäjästä ja käyttöasteesta. Esimerkiksi pitkät hiukset ovat hajulukolle kovempi pala kuin lyhyet – ne muodostavat takkuja jotka keräävät rasvaa ja likaa tehokkaasti muodostaen tukkeumia nopeastikin. Keittiössä putkistoon huuhtoutuu jatkuvasti orgaanista jätettä paitsi suoraan altaan kautta, myös astianpesukoneen poistoputken kautta. Siksi erityisesti keittiössä rasva ja muu eloperäinen lika alkavat nopeasti muodostaa putkiston seinämiin likakerrosta, joka pikkuhiljaa paksuuntuu.

Hyvä perussääntö säännöllisessä käytössä olevalle altaalle on hajulukon puhdistus vähintään pari kertaa vuodessa. Viimeistään silloin, kun viemärin vetäminen selvästi heikkenee tai hajuhaittoja ilmenee, on hajulukko syytä avata ja puhdistaa.

Kenelle hajulukon puhdistus kuuluu? 

Vuodesta 2019 alkaen Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon mukaan hajulukon avaaminen on taloyhtiön vastuulla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asukkaan vastuulla on puhtaanapito niillä keinoilla, jotka ovat käytössä hajulukkoa avaamatta (nestemäinen viemärinavaaja, normaali puhtaanapito, hiussihdin käyttö), mutta asukas ei saisi avata hajulukkoa itse. Mikäli asukas avaa hajulukon itse ja sen seurauksena syntyy vaikkapa piilevä vesivahinko, voi vahingonkorvausvastuu langeta asukkaalle itselleen. 

Voinko tilata hajulukon puhdistuksen Fixonomilta?

Fixonomi tarjosi aiemmin hajulukkojen puhdistuspalvelua. Täydellisessä maailmassa tämä olisi hyvä tuote valikoimaamme. Käytännössä jouduimme melko nopeasti toteamaan, että palvelu on liian ongelmallinen myytävä: usein hajulukkojen puhdistus oli laiminlyöty vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Tämän seurauksena hajulukkojen tiivisteet olivat usein kovettuneet korpuiksi ja joskus koko putkisto hapettunut totaaliseen jumiin.

Tällaisen hajulukon saa kyllä auki, mutta sen kokoaminen uudelleen pitäväksi puhdistuksen jälkeen onkin eri juttu. Vanhoihin malleihin ei aina löydy uusia tiivisteitä, eikä huonokuntoisilla tiivisteillä saa paketista enää vesitiivistä. Usein jouduimme puhdistuksen jälkeen vaihtamaan koko hajulukon kokonaan uuteen 😬. Lopulta meidän oli todettava, että hajulukkojen puhdistuspalvelussa oli liikaa ongelmia.

Sen sijaan meiltä voi nyt ostaa hajulukon vaihtopalvelun – ammattitaitoiset putkimiehemme voivat kyllä vaihtaa toimimattoman hajulukon uuteen ja tämä kyllä onnistuu käytännössä aina! 

Katso ajantasaiset hinnat ja osta palvelu suoraan alta!

Takaisin blogiin