Hajulukkojen puhdistus

Hajulukkojen puhdistus

Hajulukkojen puhdistus ei taida olla kenenkään suosikkijuttuja. Se on kuitenkin aina välillä tehtävä, jotta viemärit vetävät ja hajut pysyvät poissa. Kokosimme tähän artikkeliin hieman tietoa hajulukoista ja niiden puhdistuksesta.

Alla kuva asiakkaan keittiön lavuaariin liittyvästä putkesta ennen puhdistusta. 

Mikä on hajulukko?

Hajulukko on putkistossa lavuaarin ja varsinaisen viemäriputken välissä sijaitseva osa, jonka tehtävänä on pitää viemärin haju poissa huoneistosta. Sen toiminta perustuu rakenteeseen, jossa putken mutkaan tai hajulukon kuppiin jää aina vettä, joka ei huuhtoudu viemäriin. Tämä pieni vesimäärä muodostaa hajut blokkaavan "pidäkkeen" altaan ja varsinaisen viemärin välille ja estää näin hajuja kulkeutumasta asuntoon. Hajulukosta käytetään siksi myös nimitystä vesilukko.

Miksi hajulukot pitää puhdistaa?

Hajulukkojen puhdistus on osa kodin perushuoltoa ja ne on puhdistettava säännöllisesti. Hiukset, ruoantähteet ja rasva tukkivat aika-ajoin hajulukot ja niiden toiminta heikkenee. Mikäli hajulukkoja ei puhdisteta, ne tukkeutuvat pikkuhiljaa ja lopulta viemäri ei enää vedä samaa tahtia kuin hanasta tulee vettä. Tällöin allas alkaa tulvia, mikä on paitsi iljettävää, myös altistaa pahimmillaan vesivahingolle. Lisäksi puhdistamaton hajulukko voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja.

Milloin hajulukot tulee puhdistaa?

Hajulukkoja ei voi puhdistaa liian usein. Puhdistustarve riippuu paljon käyttäjästä ja käyttöasteesta. Esimerkiksi pitkät hiukset ovat hajulukolle kovempi pala kuin lyhyet – ne muodostavat takkuja jotka keräävät rasvaa ja likaa tehokkaasti muodostaen tukkeumia nopeastikin. Keittiössä putkistoon huuhtoutuu jatkuvasti orgaanista jätettä paitsi suoraan altaan kautta, myös astianpesukoneen poistoputken kautta. Siksi erityisesti keittiössä rasva ja muu eloperäinen lika alkavat nopeasti muodostaa putkiston seinämiin likakerrosta, joka pikkuhiljaa paksuuntuu.

Hyvä perussääntö säännöllisessä käytössä olevalle altaalle on hajulukon puhdistus vähintään pari kertaa vuodessa. Viimeistään silloin, kun viemärin vetäminen selvästi heikkenee tai hajuhaittoja ilmenee, on hajulukko syytä avata ja puhdistaa.

⭐️ Tilaa uutiskirjeemme sivun alareunasta, niin muistutamme hajulukkojen puhdistuksesta kahdesti vuodessa! ⭐️

Kenelle hajulukon puhdistus kuuluu? 

Vuodesta 2019 alkaen Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon mukaan hajulukon avaaminen on nykyisin taloyhtiön vastuulla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asukkaan vastuulla on puhtaanapito niillä keinoilla, jotka ovat käytössä hajulukkoa avaamatta (nestemäinen viemärinavaaja, normaali puhtaanapito, hiussihdin käyttö), mutta asukas ei saisi avata hajulukkoa itse. Mikäli asukas avaa hajulukon itse ja sen seurauksena syntyy vaikkapa piilevä vesivahinko, voi vahingonkorvausvastuu langeta asukkaalle itselleen. 

Tekisinkö itse vai palkkaisinko ammattilaisen?

Putkiston puhdistaminen on osaavissa käsissä kohtalaisen simppeli toimenpide, mutta ei kovin miellyttävää eikä kuitenkaan lainkaan riskitöntä puuhaa. Viemäriosien avaamisessa piilee aina riskinsä – mikäli putket jäävät uudelleenkokoamisen seurauksena huonoon asentoon, voi jokin liitos jäädä vuotamaan, tiiviste huonosti tai kaato mennä pieleen. Pienikin vuoto voi aiheuttaa suuret vahingot, erityisesti jos sitä ei huomata ajoissa.

Kun tilaat tehtävään asiantuntijan, tulee työ tehtyä varmasti oikein ja turvallisesti. Lisäksi ammattilaisella on vahinkojen varalta vastuuvakuutus, joka korvaa, mikäli jokin menee pieleen. Samalla voit itse keskittyä johonkin mukavampaan! 

Fixonomin hajulukon puhdistukseen kuuluu kaikkien altaan alapuolisten putkiston osien puhdistus!  

Katso ajantasaiset hinnat ja osta palvelu suoraan alta!

Takaisin blogiin

Artikkeliin liittyvät tuotteet