Hajulukkojen puhdistus

Hajulukkojen puhdistus

Hajulukkojen puhdistus ei taida olla kenenkään suosikkijuttuja. Se on kuitenkin aina välillä tehtävä, jotta viemärit vetävät ja hajut pysyvät poissa.

Mikä on hajulukko?

Hajulukko on putkistossa lavuaarin ja varsinaisen viemäriputken välissä sijaitseva osa, jonka tehtävänä on pitää viemärin haju poissa huoneistosta. Sen toiminta perustuu rakenteeseen, jossa putken mutkaan tai hajulukon kuppiin jää aina vettä, joka ei huuhtoudu viemäriin. Tämä pieni vesimäärä muodostaa hajut blokkaavan "pidäkkeen" altaan ja varsinaisen viemärin välille ja estää näin hajuja kulkeutumasta asuntoon. Hajulukosta käytetään siksi myös nimitystä vesilukko.

Miksi hajulukot pitää puhdistaa?

Hajulukkojen puhdistus on osa kodin perushuoltoa ja ne on puhdistettava säännöllisesti. Hiukset, ruoantähteet ja rasva tukkivat aika-ajoin hajulukot ja niiden toiminta heikkenee. Mikäli hajulukkoja ei puhdisteta, ne tukkeutuvat pikkuhiljaa ja lopulta viemäri ei enää vedä samaa tahtia kuin hanasta tulee vettä. Tällöin allas alkaa tulvia, mikä on paitsi iljettävää, myös altistaa pahimmillaan vesivahingolle. Lisäksi puhdistamaton hajulukko voi aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja.

Milloin hajulukot tulee puhdistaa?

Hajulukkoja ei voi puhdistaa liian usein. Puhdistustarve riippuu paljon käyttäjästä ja käyttöasteesta. Esimerkiksi pitkät hiukset ovat hajulukolle kovempi pala kuin lyhyet – ne muodostavat takkuja jotka keräävät rasvaa ja likaa tehokkaasti muodostaen tukkeumia nopeastikin. Hyvä perussääntö säännöllisessä käytössä olevalle altaalle on hajulukon puhdistus pari kertaa vuodessa. Viimeistään silloin, kun viemärin vetäminen selvästi heikkenee tai hajuhaittoja ilmenee, on hajulukko syytä avata ja puhdistaa.

Tekisinkö itse vai palkkaisinko ammattilaisen? 

Hajulukkojen puhdistaminen on kohtalaisen helppoa, mutta ei kovin miellyttävää eikä lainkaan riskitöntä puuhaa. Viemäriosien avaamisessa piilee aina riskinsä – mikäli putket jäävät uudelleenkokoamisen seurauksena huonoon asentoon, voi jokin liitos jäädä vuotamaan, tiiviste huonosti tai kaato mennä pieleen. Pienikin vuoto voi aiheuttaa suuret vahingot, erityisesti jos sitä ei huomata ajoissa.

Kun tilaat tehtävään asiantuntijan, tulee työ tehtyä varmasti oikein ja turvallisesti. Samalla kun itse voit keskittyä johonkin mukavampaan! 

Katso ajantasaiset hinnat ja osta palvelu suoraan alta!

Takaisin blogiin

Artikkeliin liittyvät tuotteet