8.9.2022 Fixonomi Oy:n yrittäjä Miika Jokelainen sai tuttavaltaan kuvaviestin, josta ilmeni yritykselle täysin tuntemattoman henkilön päässeen yrityksen hallituksen puheenjohtajan asemaan.
"Kuvankaappauksesta näkyi, että hallituksen puheenjohtajana paistattelee ulkomaalaiselta kuulostava henkilö, josta en ollut koskaan kuullutkaan", Jokelainen kertoo.
Asiakirjaväärennökset taustalla
"Tartuin puhelimeen ja soitin PRH:hon. PRH:n lakimies kertoi, että henkilö X on toimittanut vastikään PRH:lle sähköisen asioinnin kautta ilmoituksen hallituksen muutoksesta." Yrittäjälle kerrottiin, että ilmoituksen liitteenä on lähetetty yrittäjän allekirjoituksella varustettu kauppakirja, jonka mukaan yrittäjä on myynyt omat osakkeensa ilmoituksen tekijälle. Lisäksi liitteenä on ollut pöytäkirja yhtiökokouksesta, jossa on nimetty uusi hallitus. Uuteen hallitukseen kuuluu ilmoittajan lisäksi kaksi niin ikään nimiensä perusteella ulkomaalaisuuteen viittaavaa henkilöä, joista toinen on samalla nimetty hallituksen puheenjohtajaksi.
PRH:n järjestelmässä ammottava porsaanreikä
Yrittäjän ihmetykseksi alkoi valjeta, että yrityksen kaappaaminen on itse asiassa naurettavan helppoa: "Kaikissa asiakirjoissa minut on merkitty allekirjoittajaksi ja nimikirjoitukseni on asianmukaisesti väärennetty. Koetin kysyä, miten ihmeessä tämä on mahdollista – onko tekijällä ollut henkilötunnukseni tai verkkopankkitunnukseni, vai miten tämä on onnistunut. Lakimies kertoi sitten hieman hämillään, että kyseinen tekijä on tunnistautunut ihan itsenään, omilla verkkopankkitunnuksillaan. Eli ilmeisesti kuka tahansa voisi halutessaan nimetä itsensä haluamansa yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi ", Jokelainen päivittelee.
"Yrityksen olemassaolevan, siis oikean hallituksen tai osakkeenomistajien ei ole missään vaiheessa tarvinnut tunnistautua, vaan kaikki on tapahtunut hiljaisesti meidän selkien takana. Myöskään mitään ilmoitusta tai uutta rekisteriotetta ei ole ainakaan vielä tullut, arvatenkin sellainen tulee sitten joskus paperisena, kun Posti joutaa muilta kiireiltään tuomaan."
PRH:n lakimies pyysi yrittäjältä kirjallisen pyynnön noin viikko aiemmin tapahtuneen vilpillisen hallitusmuutoksen kumoamiseksi, ja onnistui palauttamaan edellisen hallituksen ripeästi.
Vahingot ainakin toistaiseksi pieniä
Pankistakin kuului onneksi huojentavia uutisia: "Pankista onneksi kerrottiin, että uusia pankkikortteja tai verkkopankkitunnuksia ei ole tällä aikavälillä tilattu. Jos tekijät ovat olleet nimenkirjoitusoikeutettuja muutaman päivän ajan, en keksi mikä olisi estänyt heitä tekemästä niin. Nyt sitten odotetaan jännityksellä, mihin kauppoihin sankarit ovat onnistuneet avaamaan laskutustilejä ja millaisia laskuja alkaa pian tippumaan. Toivottavasti moni ei ole mennyt halpaan, eikä tätä olisi tehty kovin monelle muulle yritykselle ", yrittäjä huokaisee.
Ei ensimmäinen kerta
Tekijöiden motiivit lienevät taloudellisia. Asiaa tutkittaessa selviää, että vastaavanlaisia tapauksia on ollut medioissa viime vuosina silloin tällöin, viimeksi 2021-2022 vuodenvaihteen aikoihin. Tällöin tekijät ovat yrittäneet ostaa mm. autoja ja eräässä tapauksessa onnistuneet ilmoittamaan Verohallinnolle uuden tilinumeron ja saaneet tililleen kymmenien tuhansien eurojen arvosta arvonlisäveron palautusta.
"Kyllä tässä päällimmäisenä on ollut mielessä, että miten ihmeessä tämä on mahdollista vuonna 2022. Meidän tapauksessa yritys on vastikään perustettu ja pieni, jolloin monestakaan paikasta ei kovin helposti saa isoa luottoa, mutta väistämättä tulee mieleen, että jos tämä on näin helppoa, niin isojen, tunnettujen firmojen olisi kyllä syytä olla varuillaan", Jokelainen huomauttaa.
"Näin ammottava porsaanreikä PRH:lla olisi syytä tukkia kohtalaisen nopeasti, mutta kun näitä näyttää tapahtuneen ennenkin juuri samalla kaavalla, niin ilmeisesti ei ole heidän mielestään vielä tapahtunut niin isoa vahinkoa, että kannattaisi asialle mitään tehdä. Erikoista on kyllä sekin, että kolmen ulkomaalaisen henkilön nimet uudessa hallituksessa eivät ole soittaneet PRH:lla mitään kelloja", Jokelainen jatkaa.
Yrittäjä kertoo saaneensa PRH:lta tekijöiden nimet ja tehneensä asiasta tutkintapyynnön Poliisille.
Palveluita suoraan verkkokaupasta
Fixonomi Oy on vuoden 2022 kesällä perustettu yritys, joka myy verkkokaupalla palveluita ihmisten koteihin ja työpaikoille. "Kyllästyimme siihen, että joka asiasta pitää kysyä tarjous, ja siihen, että tarjouksia ei läheskään aina edes saa. Fixonomi vie palveluiden ostamisen 2020-luvulle – verkkokaupastamme voi ostaa palveluita suoraan netistä kiinteällä hinnalla. Verkkokauppamme on juuri avattu ja toimintamme on tällä hetkellä ikään kuin pilottivaiheessa. Tarkoituksenamme on laajentaa sekä valikoimaa että toimialuetta huomattavasti nykyisestä, kunhan saamme systeemit kunnolla koeponnistettua", Jokelainen kertoo.
Viittaukset aiempiin tapauksiin:
Lisätietoja tapauksesta antaa:
Miika Jokelainen,
Yrittäjä
Fixonomi Oy
0444938553